Opdrachtgevers vragen zich wel eens af (en terecht): wat zijn de kosten van een video en betaal ik een correcte prijs?

 Ook ik vraag me wel eens af of mijn tarieven marktconform zijn. Dus daarom ben ik eens gaan zoeken op het internet om tarieven en kosten van zo veel mogelijk videomakers en productiebedrijven te verzamelen en te vergelijken. Ik heb prijzen gezocht op fora van filmers maar ook op bedrijfswebsites. Ik heb hier in het verleden al vaker een artikel over geschreven.
De gegevens die ik verzameld heb, deel ik hier graag met u.

Een paar opmerkingen vooraf (ergens op deze website staan deze opmerkingen min of meer uitgewerkt):

 • Professionals met meer ervaring vragen doorgaans een iets hoger tarief. Je betaalt voor kwaliteit.
 • Ook schijnt het dat wij hier in het zuiden van Nederland een lager tarief hanteren dan "boven de rivieren".
 • Opdrachtgevers kunnen veel zelf regelen om de kosten laag te houden. Denk aan productietaken oppakken, duidelijke briefings maken, voorbereidingen, afspraken nakomen, helpen met interviews, op tijd onderdelen aanleveren etc.
 • We praten hier over tarieven voor corporate producties, Business to Business en Business to Consumer. De tarieven in de TV en Film sector liggen anders.
 • Freelancers zijn goedkoper dan productiebedrijven met meer personeel. Het is wel zo dat wanneer je alleen bent, je snel kunt schakelen maar werk je samen, dan kom vaak je verder. Maar dat betekent ook dat je met meerdere personen bent dus de prijs gaat dan omhoog. Dat brengt me naar het volgende punt. 
 • Zodra je met een crew (met regisseur, geluidsman etc.) op pad gaat, zullen de kosten snel vermenigvuldigen.
  1 dag filmen betekent meestal 1 tot 2 dagen monteren.
  In één dag monteren kun je tot 3 minuten video afwerken.
  Video is maatwerk en laat zich lastig vangen in een kant-en-klaar tarief. Elke video is weer anders want elke wens van de opdrachtgever is anders en ook de inzet van een film is anders. Vraag gerust naar een prijs.
 • Dit onderzoekje is gedaan in januari 2020.


Tarief cameraman/vrouw

Gemiddeld uurtarief € 50,- (gemiddelde dagprijs € 400,-)  Laagste tarief wat ik gevonden heb is € 35 p/u. Het hoogste tarief is € 80,00.

Dit is exclusief apparatuur. Voor een shoot heb je o.a. nodig een cameraset, audioset en een lichtset. Veel cameramensen hebben zelf een set die voor een klein bedrag meegenomen wordt. En als je moet huren: een goede camera + lens + statief is € 185,- per dag. Denk hierbij ook dat er prijsverschil in huur zit wanneer je een 4K of *K camera huurt of een HD. Nog een kleine kanttekening. Bij deze prij is niet berekent het licht en de audio.
Meerwerk bij een project wordt in overleg gedaan en kan € 75,00 p/u zijn. Ligt aan welk materiaal extra moet worden ingezet.

Tarief Editor

Gemiddeld uurtarief € 47,- (gemiddelde dagprijs € 376,-). 
Meestal is dit inclusief een computer en software waar de editor op werkt.

Tarief Animatie

Gemiddeld uurtarief € 72,- (gemiddelde dagprijs € 576,-) 
Kosten gemiddeld voor een animatie per 60 seconde: € 2000,- tot € 6000,- met uitschieters € 10.000,-. Voor animaties werk ik samen. 
Animaties zijn er in vele maten en soorten. Er zit behoorlijk verschil tussen geanimeerde huisstijlelementen, een 2D, een 3D of een geïllustreerde animatie. Ik heb een gemiddelde gemaakt.

Tarief Voice-over

Een voice-over kost gemiddeld € 300,- tot € 400,- per 250 woorden tekst. Let er goed op of een buy-out is meegerekend in het tarief zodat je niet herhalingskosten moet betalen voor het gebruik van een voice-over in je film. Ik werk vaak met buitenlandse stemmen.

Kosten complete video

En wat zijn nou de gemiddelde kosten voor een complete videoproductie? Elke productie is anders dus er is niet zoiets als een vaste prijs. Veel producties (losse internetvideo’s van een paar minuten) zitten in de range:

€ 750,- tot € 2500,-

Waar je dan uitkomt in deze range is afhankelijk van hoeveel er gefilmd moet worden (een ochtendje of meerdere dagen), hoelang de video wordt (1 minuut of 5 minuten) en welke speciale wensen er zijn (denk aan voice-overs, ondertiteling, animaties etc.).

Alle prijzen zijn exclusief reiskosten en btw.

Meer weten over dit onderwerp of een video laten maken? Neem contact op met me!