Vele marketeers zien het nut en het belang van het maken van een webfilm in en staan te popelen om zo een tool in te zetten maar vaak aan de telefoon weten eigenlijk niet helemaal wat ze willen. Is ook moeilijk!

Hoe vaak krijg ik niet de vraag van" hoeveel kost het om een video te maken? " Deze vraag kun je vergelijken met " hoeveel kost het om een huis te bouwen" of " hoeveel kost het om een website te maken" Of nog duidelijker: "hoeveel kost het om een auto te kopen?". Zoveel wensen, zoveel prijzen. "Zucht" valt niet mee maar: "blijf rustig ademen, redding is nabij.." Je bent bij mij aan het juiste adres. Ik zal hieronder een korte opsomming geven van de belangrijkste kostenfactoren bij het maken van een videofilm.

Marktprijs:

Laten we eerlijk zijn, in Amsterdam, de Randstad, zullen de tarieven/prijzen hoger liggen dan bijv. in Limburg.

Kwaliteitsniveau:
Er zijn grote verschllen in kwaliteit en competentie. Ik zie drie niveaus van kwaliteit die kunnen worden toegepast op elk van de onderstaande aspecten van video-productiekosten:
Om dit te illustreren zijn hier 3 niveaus van mankracht kwaliteiten:
1. Basis: De meeste elementaire invulling: iemand die gewoon even komt.
2. Pro: Competentie: iemand die de klus kan klaren conform de industriele en commerciele standaards.
3. Premium:(oftewel ervaren en getalenteerde) deze mensen zijn eigenlijk echt goed in hun werk. Als u wilt dat uw product/zaak op sublieme wijze getoond wordt, dan zult u met mensen op dit niveau moeten werken.


Uurkosten/mankosten:

Afhankelijk van de basis, pro of premium, kunnen de prijzen oplopen van laag tot hoog duizenden euro's per dag voor een bekende regiseur, acteur enz.).
Er valt geld te besparen door te zoeken naar mensen die vele activiteiten zelf kunnen maar pas op dat, als ze teveel doen, dan kan de kwalteit van de video hieronder lijden.

Bijvoorbeeld: ik ben een goede marketeer en ben creatief en kan ook nog produceren en monteren maar dat doe ik niet allemaal in een keer. ik zal hier tijd en aandacht aan moeten besteden om het goed te doen en de kwaliteit hoog te houden. ik zal zeker ook bijvoorbeeld een voice over inhuren daar haar stem kwaliteiten heeft die bij mijn stem ontbreekt of een tekstschrijver die de voice over tekst net even " scherper" neerzet of de woorden beter onder de beelden kan passen.. In dit vak geldt dus zeker: Goede kwaliteit heeft tijd nodig.

Hier een kleine opsomming van disciplines die nodig (kunnen) zijn bij het maken van een video productie:

Producent
Regiseur
Acteurs
Concept schrijver
Cameraman/vrouw
Licht- en geluidsman/vrou
Kleding (adviseur)
Make-up/visagist
Productie- setdesigner
Productieassistent
Monteur (editor)
Grafisch ontwerper
Motion Grafisch animator
Videoproductie apperatuur:
Camera's, verlichting, geluidsapparatuur, schermen, statieven, dolly, etc. Deze producten varieeren sterk in prijs en kwaliteit, maar ook een fatsoenlijke basisinstelling van de camera-kit kost duidenden euro's.

Videoproductie: (opnames maken)
Hoeveel dagen en waar/wat ben je aan het filmen? Klanten, succesverhalen filmen over de hele wereld of een interview met de directeur in een vergaderruimte? De videoproductiekosten zullen dan sterk varieren.

Video Post-productie: (de bewerking)
Behoefte aan een gewone, snelle 1-daagse bewerking of een 10-daagse marathon? Dat kan het verschil zijn tussen saai en geweldig. Ik ben ervan overtuigd dat hoe meer je inzet op bewerken, hoe meer je eruit kan krijgen. Geef mij saai beeld materiaal en een maand de tijd, en ik geef je iets geweldigs.

Graphics en animatie:
Een van de grootste misvattingen is dat men geen idee heeft hoeveel talent, tijd en kosten nodig zijn om de aangeleverde graphics en voorbeelden die klanten sturen als referentie, om te zetten in het idee dat zij willen in een zo snel mogelijke tijd want tijd is geld. Die geanimeerde video die je opstuurd omdat je hem zo leuk vindt? Er is een reden warom je deze zo leuk vindt, het is gemaakt door getalenteerde professionals, en die zijn niet goedkoop!

De " wildcard" :
Er zijn natuurlijk genoeg andere factoren die specifiek zijn voor elk project zoals de complexiteit van het materiaal, de snelheid waarmee het team dankzij het weer, locatie, drukte, veld lawaai etc. werken kan.

Activa:
Een andere belangrijke overweging bij het bepalen van de videoproductiekosten is de beschikbaarheid van de "extra's ". Naast het krijgen van het logo en de informatie welk lettertype er gebruikt gaat worden is er ook een " kosten" post van bijv een kop koffie of iets te eten, terwijl er wordt gefilmd. Bij een 2-personen-crew is dat te verwaarlozen maar heb maar eens een crew met cameramensen, geluidsmensen, acteurs, regiseur enz. dan kan het toch wel oplopen.

Goedkeuringen:
Vergeet niet dat het uw tijd kost! Bij vele gelegenheden heb ik een " eerste" versie video naar de klant gestuurd en merkte dat ze geen tijd hadden om een feedback te geven. Het duurde dagen voordat er een reactie kwam. Met een dreigende deadline kan de kwaliteit dan onder druk komen te staan.

Distributie:
Zodra u de video heeft, hoe wilt u deze onder de aandacht van uw prospeccts/doelgroep brengen? De kunst van promotie via sociale netwerken is een snel, veranderende en complexe job. Het zal veel meer tijd in beslag nemen dan de meeste professionals beschikbaar hebben. Ik schat dat men 20% van hun tijd moet uittrekken om succes te hebben in de sociale netwerken. Kunt u 2 dagen per week missen? Of moet ik zeggen, kunt u zich veroorloven dit niet te doen?

De belangrijkste punten:
Het belangrijkste punt, en ik hoop u zult deze weg nemen, is dat kwalilteit heel veel uitmaakt en dit heeft invloed op de hierboven genoemde parameters.
Zoals in alle verkoop activiteiten wil je altijd de beste " deal " sluiten Dit soort oplossingen kan niet bij alle video producties. Als u wilt dat de productie wordt bekeken, dan zult u uw
publiek iets moeten geven dat het waard is om hun tijd, hun commentaar enz. aan te geven.

Respect voor uw publiek en u kunt ook hun respect verdienen.

Heel veel succes in videoproductie land.

Met dank aan Dane Frederiksen.