Je hoort steeds vaker de term 4K. Wat betekent dat en zal ik mijn video ook in 4K moeten laten opnemen? Als die vraag aan mij gesteld wordt,

beantwoord ik deze met een wedervraag: waar gaat u de (bedrijfs)film op afspelen? Want dat is van groot belang.

Een 4K film komt helemaal tot zijn recht wanneer men deze afspeelt op een 4K monitor (3820x2160 pixels). Heeft u deze niet dan lijkt het me niet zinvol om een video in 4K te maken. 
Als u de video die gemaakt is in 4K wilt afspelen op uw HD TV of op YouTube dan wordt deze ge-downgrade (dus verkleind, aangepast) naar de resolutie die standaard is bijv. HD TV. 
4K zal in de toekomst zeker een standaard gaanworden maar op dit moment is er nog heel weinig materiaal in 4K te zien. Netflix en Amazon VOD diensten  (VOD - Video on Demand) bieden 4K films aan voor speciaal tarief.

Even ter verduidelijking:
de bestaande 1080-HDTV-standaard heeft een resolutie van 1920 × 1080.
De retina schermen van bijv. Apple 2560 x 1600  
Samsung 13" laptopscherm: 3200 x 1800.

Even technisch: wat is 4K eigenlijk.

4K is genoemd naar de 4.000 (4k) resolutie. Zie illustratie.

Digital video resolutions VCD to 4K.svg

De HD waar wij de video in maken, heeft een resolutie van 1080 x 1920. U ziet dat 4K behoorlijk vergroot is ten opzichte van de hd-televisie, zoals 720 of 1080. Dus voor 4K heb je een scherm nodig van 3840 x 2160 pixels. 

De meeste apparaten zijn tegenwoordig uitgerust met HDMI 1.4.
HDMI 2.0 is vereist om 4K te ondersteunden. Echter, de bestaande HDMI 1.4 specificaties ondersteunt eigenlijk wel de 4K resolute maar is beperkt tot een beelsneldheid van 30 beelden per seconde. Dus problemen bij het afspelen. 

Ben ik in staat om de extra resolutie op te merken?

Om het verschil van 4k te zien, moet het scherm groot zijn en u moet er dicht op zitten. Hoe dichter u op het scherm zit, hoe sneller u kartelrandjes zult zien.  

Conclusie:

Wanneer u iemand bent met een passie voor video en hoge eisen stelt aan het beeld en u heeft een goede setup gemaakt van het beelscherm in een ruimte, dan zult u zeker merken dat deze 4K resolutie een verbetering is t.o.v. de 1080p.

Echter, als u de video bekijkt op een flatscreen-beeldscherm, dan zult u waarschijnlijk het verschil niet merken en heeft het dus geen voordeel.

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • Het schrijven van een goed script en zorgen voor een goede productie is een vak apart. Maar de keuze was snel gemaakt. Dipro Film heeft alle facetten die eerder genoemd Read More
  Het schrijven van een goed script en zorgen voor een goede productie is een vak apart. Maar de keuze was snel gemaakt. Dipro Film heeft alle facetten die eerder genoemd zijn in huis, zowel op persoonlijk als ook op zakelijk vlak. Er werd een afspraak gemaakt en al heel snel was er een klik voor dit project. 
René Knapen Initiatiefnemer Komborden Nederweert
 • Working with Ine has been a pleasure. Fast, precise, knowledgeable and always with a smile on her face; in short: a passionate professional. Read More
  Working with Ine has been a pleasure. Fast, precise, knowledgeable and always with a smile on her face; in short: a passionate professional.
 
 
  Annette Schaeffer Secretary General European Manufacturers of EPS Power Parts

Contact ons

Logo diprofilm media

Thieu Gielenstraat 23
6031 HH  Nederweert

Nederland

Kijk ons kanaal
Vind ons op Facebook
Find us on Facebook
Follow Us